JASNO CZY CIEMNO PALONA ?

Na wielu etykietach, oprócz miejsca pochodzenia i specyfikacji – arabika lub robusta, znajdziesz też informację o sposobie palenia ziaren.

Kawę pali się na wiele sposobów. Duże palarnie stosują metodę „turbo” – ziarna kawy podgrzewają się do temperatury około 260 stopni, dzięki oddziaływaniu powietrza o temperaturze 200-400 stopni (puszczane jest przez kilka minut). Tradycyjne palenie jest bardziej pracochłonne – ziarno podgrzewa się stopniowo, od 6 do 20 minut, proces jest pilnowany przez tak zwanego kipera, który co jakiś czas sprawdza jakość palenia.

Dla Ciebie, konsumenta, proces palenia ma duże znaczenie. Jeśli temperatura jest zbyt niska, a proces palenia zbyt krótki, kawa nie będzie aromatyczna (nie zdążą wydzielić się z niej odpowiednie substancje). Zbyt długie palenie powoduje, że w kawie wyczujesz wyraźną nutę spalenizny. Ważniejszy jest jednak styl palenia. Nie bez przyczyny jedne ziarna są jasne, inne – bardzo ciemne. Oto schemat, który pozwoli Ci zrozumieć różnicę między stylem palenia a smakiem kawy:

     
     

Ziarna<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
            jasno paloneZiarno jasnopalone

Styl cynamonowy lub amerykański, podczas procesu naturalny aromat ziaren zostaje zachowany, taka kawa jest kwaskowa, i lekko gorzka , ale delikatna w smaku, aromat nie jest intensywny.

 

Ziarno średniopalone
Ziarna<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
            średnio palone


Styl wiedeński,
smak i aromat kawy z takiego ziarna jest umiarkowany – wyczuwalna jest delikatna nuta kwasowości i goryczy.

 

Ziarno ciemnopalone

Ziarna<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
            ciemno palone

Styl francuski lub włoski. Taka kawa jest intensywna w smaku, gorzka (nie – kwaśna). Pierwotny charakter ziaren nie jest zachowany, ale za to z ziaren wydobywa się wszystkie substancje aromatyczne.

Mimo, iż data palenia ziaren jest istotna (najlepsza kawa to kawa palona zaraz przed podaniem), nie umieszcza się jej na opakowaniu, warto więc zwrócić uwagę na datę ważności. Gdy widzisz, że kawa za tydzień straci przydatność, lepiej wybierz inną.

źródło: jakkupowac.pl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s