KAWA LIOFILIZOWANA – CO TO TAKIEGO?

Kawa liofilizowana jest jedną z odmian kawy rozpuszczalnej. Liofilizacja jest to specjalny proces technologiczny oparty na suszeniu żywności. Została wymyślona przez Japończyka Satori Kato zaraz na początku wieku XX w 1901 roku. W czasie 2 wojny światowej rząd amerykański użył po raz pierwszy na świecie tej technologi w żywności aby zmniejszyć wagę racji wojskowych. Również na rynku amerykańskim kawa liofilizowana odniosła sukces wchodząc w 1938 roku do masowej produkcji i była tam znana pod marką Nescafe.

gaia365


Jak powstaje kawa liofilizowana

Kawa liofilizowana powstaje z naparu, który jest wcześniej przygotowywany w specjalnych kadziach. Napar ten jest przygotowany poprzez przepuszczanie bardzo gorącej wody przez ziarna kawy. Następnie oczyszcza się go i zagęszcza. Tak właśnie otrzymuje się silnie skondensowaną ciecz, którą trzeba bardzo szybko odparować. Właśnie na tym etapie następuje liofilizacja czyli suszenie poprzez wymrożenie. Kawa powstała w ten sposób zawiera jedynie 3-5% wody i jest lepszej jakości niż pozostałe typy kaw rozpuszczalnych.

Coffee beans on the branch. Robusta Coffee.

Zdrowie a kawa liofilizowana

Kawa liofilizowana niewiele rożni się pod tym względem od innych rodzajów kaw. Posiada i wady i zalety. Plusem kawy liofilizowanej jest niewątpliwie to, że nie zagraża ona układowi krążenia. Podejrzewana jest o to kawa świeżo mielona oraz kawa po turecku. Przyczyną tego jest podnoszenie poziomu cholesterolu. Ponadto kawa ta zawiera mniej kofeiny, co wiąże się z mniejszym ryzykiem jej niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Oczywiście dochodzi do tego jeszcze jeden bonus: wszystkie rodzaje kaw mogą obniżać ryzyko wystąpienia cukrzycy typy drugiego. Nowe badanie, które zostało opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition, sugeruje, że regularne spożywanie kawy wcale nie wpływa na ryzyko zagrożenia chorobami serca ani wystąpienia nowotworów.

Dlaczego kawa liofilizowana?

Popularność jaką zdobyła sobie kawa liofilizowana wiąże się bezpośrednio z wygodą jej przyrządzania jak i przechowywania. Można ją nosić w małych saszetkach jednorazowych, małych puszkach, w torebce jak i plecaku, a nawet w kieszeniach. Potem wystarczy tylko zalać wodą, dolać mleka, jak ktoś lubi i już gotowe.


źródło: http://www.kawatopodstawa.pl
fot.: gaia365.wordpress.com; http://www.beorganic.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s