CAFE PANAMERA W KUCHNI: Smętne babeczki na HALOWEEN !

Bardzo smętne babeczki.. Czekoladowe, proste w wykonaniu. Obsypane ‘ziemią’ z pokruszonego ciasta, z cukrowymi kosteczkami. Świetnie jako dekoracja będą pasowały tu wszelkie żelki imitujące glisty i inne robaki… brrr… Happy Halloween!
1

Składniki na około 12 babeczek:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • pół szklanki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, odłożyć.

Do garnuszka wlać mleko, dodać czekoladę połamaną na kosteczki, kakao, kawę. Podgrzewać, do momentu rozpuszczenia się składników, mieszając. Odstawić do przestudzenia.

W większym naczyniu wymieszać przestudzoną mieszankę, olej, cukier, roztrzepane rózgą kuchenną jajka, ekstrakt z wanilii. Dodać przesianą mąkę z sodą, wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Rozdzielić pomiędzy nie ciasto, wypełniając babeczki do 3/4 ich wysokości.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 – 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Dodatkowo:

  • kilka kostek roztopionej czekolady
  • cukrowe kostki
  • żelki robaki

Jedną lub dwie upieczone babeczki pokruszyć. Wierzch pozostałych posmarować roztopioną czekoladą. Oprószyć ‘ziemią’ babeczki, lekko przyklejając ją do czekolady. Udekorować kostkami cukrowymi i/lub żelkami robakami.

Smacznego 🙂

2


źródło: http://www.mojewypieki.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s