CAFE PANAMERA W KUCHNI: Babeczki z pazurem !

Drapieżne babeczki w kształcie łapek potwora z pazurami… oczywiście na Halloween! Straszne czy raczej słodkie? Dla nas rozkoszne ;-). Zwłaszcza, że babeczki wyglądają jak futrzane kule i nie można się nie uśmiechnąć ;-). 

Babeczki można wykonać z dowolnego, ulubionego przepisu. U mnie to klasyczne babeczki czekoladowe (bez dodatku czekolady, z kakao). Krem do wykonania futerka potwora to prosty krem maślany z dodatkiem barwników. Pazury wykonujemy z lukru plastycznego lub marcepanu. Dużo słodkiej zabawy!

Ps. czy potwory nie mają tylko 3 pazurów? to była u nas kwestia sporna 😉
jjj

Składniki na 12 babeczek:

  • 100 g masła
  • 1 szklanka miałkiego brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka likieru kawowego lub ekstraktu z wanilii
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki (125 ml) kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • pół szklanki (125 ml) mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, sodę, proszek – wymieszać i przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło i brązowy cukier. Ucierać do otrzymania jaśniejszej, bardzo puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać likier kawowy lub wanilię i zmiksować. Do masy dodawać śmietanę i mleko, na zmianę z przesianymi suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do wysokości papilotek. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 20 – 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, wystudzić na kratce.

Waniliowy krem maślany:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka mleka
  • barwniki w żelu np. fioletowy, czarny, pomarańczowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć w misie miksera razem z cukrem na puszystą, jasną masę, ucierając przez kilka minut. Dodać ekstrakt waniliowy, mleko, dalej ucierając. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty – dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki – cukru pudru.

Krem podzielić na 3 części – każdą z części zmiksować z innym barwnikiem (ilość wedle uznania, do uzykania pożądanego koloru kremu).

Przygotować rękaw cukierniczy z tylką “do trawy” (Wilton 233). Krem wyciskać na babeczki, przy zmianie koloru zmieniając rękaw i tylkę na czystą.


pazPazury:

  • masa cukrowa lub marcepanowa (z domowego przepisu lub kupna)
  • barwniki w żelu np. fioletowy, czarny, pomarańczowy

Będziemy potrzebować niewielką ilość masy cukrowej lub marcepanowej, tylko do wykonania 48 pazurów, po 4 na każdą babeczkę. Masę dowolnie zabarwić. Odrywać z niej małe kawałki, formować kulki, z których następnie uformować pazury (wałkując delikatnie palcem kulkę z jednej strony). Pazury można wykonać dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Pazury ‘montować’ na miękkim kremie maślanym, następnie babeczki schłodzić w lodówce (na zimnym kremie maślanym pazury nie będą chciały się dobrze trzymać).

Smacznego 🙂
jjjj


 

źródło & fot.: mojewypieki.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s