POLĘDWICZKI CZEKOLADOWO-KAWOWE
Sos:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżeczki mąki
- 1 szklanka bulionu
- 6 dag białej czekolady
oraz:
- 3 łyżki masła
- 8 medalionów z polędwiczek wieprzowych
- 6 łyżek drobno mielonej kawy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło, oprósz je mąką, wymieszaj. Gdy pojawią się bąbelki, wlej bulion i ciągle mieszając, gotuj do zgęstnienia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw do smaku, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Medaliony natrzyj solą i pieprzem, obtocz w kawie i strząśnij jej nadmiar. Usmaż na maśle (po 5 minut z każdej strony). Podawaj z sosem czekoladowym. Dobrym dodatkiem jest brązowy ryż ugotowany na sypko.
CZAS PRZYGOTOWANIA: do 60 minut
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
REGION: kuchnia polska
ILOŚĆ OSÓB: powyżej 4 osób
źródło: http://www.ugotuj.to
fot.: Arkadiusz Ścichocki / AG