COFFEE BEEF czyli WOŁOWINA DUSZONA Z KAWĄ

Jako, że dzisiaj piątek to przed nami kolejny z przepisów w cyklu
CAFE PANAMERA W KUCHNI. 

Co prawda chciałam napisać o podróżach, bo jak wiecie, a przynajmniej wiedzą ci, którzy śledzą nas na FB czy tutaj kochamy podróżować, bo w miejscu usiedzieć nam trudno! no ale skoro piątek to pogotujmy.
I żeby jednak tej pasji podróżowania trochę w dzisiejszym wpisie było, przedstawiam Wam bardzo ciekawy przepis, bardzo ciekawego świata człowieka
p. Roberta Makłowicza !

maklowiczpl

     SKŁADNIKI:

  • 800 g wołowiny bez kości (udziec)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml ciemnego rumu
  • 1 łyżka mąki
  • 4 liście cynamonu (ew. kawałek kory)
  • 1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy
  • 2 łyżeczki melasy
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz


    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    Mięso pokroić w kostkę jak na gulasz. W rondlu rozgrzać olej, dodać mięso, szybko obsmażyć na mocnym ogniu ze wszystkich stron, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek, zmniejszyć ogień i dusić razem kilka minut, wlać rum, podpalić, po chwili wlać do rondla kawę, dodać melasę (lub syrop z cukru trzcinowego), ostry sos, liście lub korę cynamonu, oprószyć mąką, wymieszać, przykryć, dusić na niewielkim ogniu około półtorej godziny, w razie potrzeby podlewając nieco wodą.


    źródło: maklowicz.pl

Leave a comment